TR EN
Geçtiğimiz hafta sonu Polisan Holding’in davetlisi olarak Almanya’daydık.

Aslında daveti aldığımda çok şaşırdığımı belirtmeliyim. Polisan Holding’in Almanya’da bir yatırımı yoktu. Yeni bir iş anlaşması vs. de gündemde değildi. Davetin nedeni sonradan öğrendim. Polisan Holding, kurucusu rahmetli Necmettin Bitlis’in “Her şey hayal etmekle başlar” sözünden ilham alarak başlattığı “Hayal Mühendisliği Proje Yarışması’nın” ikincisini düzenlenmişti. Beş kategoride gerçekleşen yarışmada dereceye giren projeleri, Polisan Holding destekleyerek hayata geçmesi noktasında finanse etme kararı almış ayrıca yarışma kapsamında dereceye girenleri üç günlüğüne Almanya’ya götüreceklerdi.

Polisan Holding CEO’su Mehmet Hacıkamiloğlu ve dereceye giren proje sahipleriyle Almanya’da buluştuk. Ancak bu seyahat ödülü öyle vur patlasın çal oynasın bir turistik seyahat olmadı. Polisan çalışanların aldığı en büyük ödül Ludwigshafen’de bulunan dünyanın en ünlü kimya fabrikalarından biri BASF’ı gezmek ve kullandıkları teknolojiyi yakından incelemekti. BASF deyince öyle aklınıza sıradan bir fabrika veya üretim tesisi gelmesin. BASF bildiğiniz bir şehir büyüklüğünde. Kapladığı alan tamı tamına 10 kilometrekare. 200 fabrikanın bulunduğu ve 39 bin kişinin istihdam edildiği dünyanın en büyük entegre kimya tesisi. Bütün fabrikalar birbirine boru hatlarıyla, tren raylarıyla, caddelerle sokaklarla bağlı. Yanı başındaki nehirde kocaman bir limanı var. Yüzlerce araç, gemiler, trenler tesis içinde vızır vızır dolaşıyor. Petrolü alıyorlar, naftaya (ham petrolün destilasyonu ile elde edilen alifatik ve aromatik hidrokarbonların bir karışımı), binbir ürüne çeviriyorlar. Çatı izalasyon maddesinden ayakkabı tabanına, aromalardan sıvı emici süngerlere kadar binlerce ürünün granüllerini üretiyorlar. O fabrikadan çıkan ürün burada başka bir ürüne ötekinden çıkan atık bir diğerinde bambaşka bir ürüne dönüşüyor.

Açık söylemem gerekirse Polisan çalışanları BASF’ı ben de Polisan çalışanlarını hayranlıkla izledim. Her biri kendi alanında müthiş başarılı genç mühendisler, sunum yapan yetkililere, BASF ile ilgili merak ettikleri konuları sordu, görüş alışverişinde bulundu. Ufuk geliştiren bir seyahat olduğunu söyleyebilirim.

BASF ziyareti sonrasında CEO Mehmet Hacıkamiloğlu’na düşüncelerini sorduk, söze bizdeki organize sanayi bölgelerinin (OSB) yeniden ele alınabileceğine dikkat çekerek girdi:

- Bizde de entegre OSB düşünülebilir. Planlamada sadece altyapı değiş fabrikaların bir birine hammade ürettiği dev bir organizasyon ele alınabilir. Almanlarda da petrol yok. Ama faydalanmışlar, planlamışlar. Yüzde 99.9’unu nihai ürüne dönüştürüyor. Yakıt falan yapmıyorlar. Granül hale getiriyor, ürünü üretenlere veriyorlar. Şimdi o anlamda Türkiye’de ciddi bir açık var. Bizim bu ithal ikamesine bir çözüm bulmamız gerekiyor. Bu kadar ithalata dayalı olmaması gerekiyor. Tonajı, hacimi çok seviyoruz ama katma değerli ürünlerle bunu değiştirme kırmamız gerekiyor.

Hacıkamiloğlu bu değişimin de ancak çok iyi fikirlerle yapılabileceğine dikkat çekip sözü hayal mühendislerine getirdi:

- Holdingin kurucusu merhum Necmettin Bitlis’in, ‘Her şey hayal etmekle başlar. Hayal etmek yetmez, kafanızda tecessüm edeceksiniz’ sözü her zaman holdinge ve çalışanlarımıza ilham ve cesaret kaynağı oldu. İki yıl önce bu duruşumuzu yarışmayla destekleme kararı aldık ve kurum içine yönelik olarak ‘Hayal Mühendisliği Proje Yarışması’nı başlattık. Bu yıl ikincisini, çalışanlarımızdan büyük bir katılım görerek gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Tıpkı geçen sene olduğu gibi dereceye giren projelerin hayata geçmesi için gerekli tüm desteği sağlayacağız.

Gelecek yıl üniversite öğrencileri de yarışacak

Hacıkamiloğlu, 2023 yılı itibarıyla yarışmayı Türkiye genelinde üniversite öğrencilerinin katılımına açmayı, genç mühendis ve tasarımcıların hayallerine dokunmayı ve gerçeğe dönüştürmeyi istediklerini ifade ederek, buna ilişkin çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini bildirdi.

Polisan CEO’su Hacıkamiloğlu, yarışmanın 4 kategoride düzenlendiğini, jüri özel ödülünün ise kategorilerden bağımsız bir ‘outlier’ projesine verildiğini söyledi.

Müşteriye değer yaratan fikirler başlığı altında ‘Yenilikçi İş Fikirleri’ kategorisinde İlknur Yorgancıoğlu’nun, ‘Yenilikçi Pazarlama Fikirleri’nde Hülya Acar’ın, ‘Müşteri Süreçlerinde İyileştirmeler’ dalında Mete Kayar’ın ödül aldığını belirten Hacıkamiloğlu, şu bilgileri verdi:

- Polisan’ın her daim vizyonunda yer alan sürekli iyileştirme hedefleri doğrultusunda, ‘Verimlilik Arttırma ve Maliyet Azaltma Faaliyetleri’ kategorisinde ise Emre Başkal, Cansu Göçer Fereli ve Görkem Şayhan’ın değer önerisi birinci oldu. Kategorilerden bağımsız Outlier önerisiyle de Yakup Zorba, jüri özel ödülünü almaya hak kazandı. Bütün kategorilerde dereceye giren projeler hayata geçirilmesi için desteklenecek.
 

Sefer Levent Hüriiyet Gazetesi

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sefer-levent/turk-muhendisler-basfa-ben-onlara-hayran-oldum-42152443

Sitemizin işlemesini sağlamak için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi almak için Polisan Holding Çerez Aydınlatma Metni'ni incelemenizi rica ederiz.